×

وجوه مشترک تربیت دینی در ادیان ابراهیمی

  • چاپ

نقش شگفت‌انگیز تعلیم ‌و‌ تربیت در زندگی انسان بر کسی پوشیده نیست و اگر این مهم به‌صورت صحیح اجرا شود، فرد به کمال مورد نظر دست خواهد یافت. تربیت دینی یکی از بحث‌های مهم و چالش برانگیز در ادیان ابراهیمی است. بر همین اساس، آستان قدس رضوی چند روزی میزیان جمعی از کاردینال‌های مسیحی از کشور فرانسه بود.

این گروه که با هدف هم‌افزایی و اشتراک تجربیات ادیان ابراهیمی و همچنین شناسایی نهضت علمی با موضوع تربیت دینی به تمام جهانیان، به کشور ایران سفر کرده بودند، در نشست‌هایی که به همت آستان قدس رضوی تدارک دیده شده بود شرکت کرده و به تبادل نظر و تجربیات پرداختند.
20 دی ماه ، چهارمین و آخرین پیش نشست تخصصی کنفرانس بین‌المللی تربیت دینی در ادیان ابراهیمی با موضوع «مبانی و مسائل مشترک ادیان در حوزه تعلیم و تربیت» با حضور جمعی از اندیشمندان ایرانی و کشیش‌های فرانسوی در بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد.

تبیین مراحل تربیت روحانیون و پدران دینی
کاردینال هنری دولهوک رئیس مدارس دینی مسیحیت کاتولیک در آغازین ساعات این مراسم به قرائت فرازهایی از کتاب مقدس مسیحیان پرداخت.
وی در ادامه به روشهای تعلیم و تربیت روحانیان و پدران دینی اشاره و عنوان کرد: مدت 16 سال است که امر تعلیم و تربیت پدران دینی را بر عهده دارم. دوره‌های آموزشی آنان 7 سال است و کسانیکه وارد می‌شوند بین 20 تا 40 ساله هستند.
هنری دولهوک، افزود: تعلیم و تربیت پدران دینی یک بحث نظری نیست بلکه دارای مراحلی است که مربوط به حوزه‌های مطالعات و شخصیت انسانی، تربیت و تعلیم عرفانی شامل فهم و ادراک نسبت به پروردگار و انتقال این فهم به انسان می‌شود.
 این کشیش مسیحی ادامه داد: ما نمی‌خواهیم افراد را دانشمند بسازیم. هر چند این نکته مهم است بلکه ما می‌خواهیم آنان را روحانی بسازیم تا با مکتب والایی آشنا شوند. ما می‌خواهیم آنان ساده زیست باشند و دغدغه نیازمندان را درک کنند.
هنری دولهوک، تصریح کرد: پدران دینی پس از گذشت 7 سال و گذراندن دوران آموزشی به مقام روحانی می‌رسند و تمام زندگی خود را صرف خدمت‌رسانی به مردم می‌کنند. این افراد در صورتی‌که به مقامات عالی رسیدند کاردینال‌ها به او حکم امامت و مرجعیت محل را می‌دهند.

«الگو دهی» یکی از روش‌های مهم اسلام برای تربیت
«اسوه در تربیت و ایمان اسلامی» از دیگر موضوعات مطرح شده در این نشست بود که توسط حجت‌الاسلام و المسلمین مجتبی الهی خراسانی استاد حوزه علمیه خراسان تبیین شد.
وی با بیان اینکه تربیت انسان‌ها اگر با رویکرد دینی صورت گیرد جامعه سعادتمندی خواهیم داشت، گفت: در اسلام به طور خاص در هدایت و تربیت انسان‌ها به شیوه غیر متکی به زبان تاکید شده است. به طور خاص در سنت اسلامی، به مبلغان و راهنمایان مذهبی توصیه شده است که بدون سخن گفتن راهنمای مردم باشید. مشاهده رفتارهای متعالی مومنان الهام بخش انسان‌های دیگر خواهد بود.
الهی خراسانی ادامه داد: در قرآن کریم حضرت محمد(ص) الگو معرفی می‌شود و می‌فرماید: «رسول خدا یک الگوی شایسته برای بینش و رفتار انسان هاست». قرآن همچنین در صدر کسانیکه به عنوان اسوه نشان می‌دهد حضرت ابراهیم را معرفی کرده و می فرماید: «در ابراهیم و کسانیکه از او پیروی کرده‌اند اسوه و الگویی شایسته برای شما است».
استاد حوزه علمیه اضافه کرد: در قرآن کریم، به غیر از حضرت ابراهیم و حضرت محمد(ص) اشخاص دیگری نیز به عنوان الگو معرفی شده‌اند. حضرت مریم در سوره مریم یکی از مهم‌ترین الگوهایی است که سرآمد مومنان معرفی شده است. همچنین آسیه همسر فرعون نیز به عنوان الگو نه تنها برای زنان بلکه برای تمام مومنان معرفی شده است.

انتقال ایمان و عقیده از طریق شعر و موسیقی
کاردینال روبرت لوگال اسقف اعظم تولوز نیز در سومین پیش نشست تخصصی کنفرانس بین‌المللی تربیت دینی در ادیان به تشریح موضوع «انتقال ایمان و عقیده از طریق شعر و موسیقی» پرداخت و گفت: در حوزه تربیت دینی یکی از موضوعات، بحث تربیت از طریق اشعار است که باید به آن توجه بیشتری داشته باشیم. اگر احساسات و ظرایف درونی از اشعار را نشناسیم بهره درستی از ایمان نبرده‌ایم.
وی به داستان هزار و یک شب اشاره کرد و گفت: در تاریخ تدوین هزار و یک شب سخن از عرفان مستقیم گفته نمی‌شود بلکه با استعاره و استفاده از اصطلاحات عرفانی به حوزه معرفت اشاره کرده است.
این کاردینال فرانسوی بابیان اینکه شعر زبانی است که برای همه قابل ادراک است، گفت: شعر و موسیقی همراه هم هستند به شرط اینکه ما قلبی گشاده داشته باشیم و هارمونی جهان را درک و ادراک کنیم. ترکیب شعر و معرفت و شعر و روانشناسی و عرفان در فهم بهتر ما کمک می‌کند.
وی افزود: جهان دارای روح است و انسان با این روح جهانی تعالی پیدا می‌کند و این زیبایی و لطافت روح است که آن ملکوت را نمایان می‌سازد. زیبایی نگاه و رفتار پسندیده عطیه و بخشش الهی است.

هدف کنفرانس بین‌المللی تربیت دینی در ادیان ابراهیمی
کنفرانس بین‌المللی تربیت دینی در ادیان ابراهیمی، اسفند ماه آتی از سوی آستان قدس رضوی در مشهد برگزار می‌شود. هدف این همایش بین‌المللی «برقراری تعامل و همفکری اندیشمندان مسلمان و سایر ادیان در ارتباط با مبانی،مسائل و چالشهای مشترک در زمینه تربیت دینی» و «تبادل تجارب عملی ادیان ابراهیمی» و «زمینه‌سازی دستیابی به تولید دانش و تقویت دین» تعریف شده است.
پیش از برگزاری این کنفرانس، سه پیش نشست تخصصی به منظور آمادگی بیشتر طراحی شد و نخستین آن ماه گذشته در لبنان با حضور اساتید ایرانی و لبنانی برپا شد. دومین آن در دانشگاه بین المللی امام رضا علیه السلام و سومین و چهارمین نشست نیز طی دو روز گذشته با عنوان «نظام تربیت دینی در دانشگاه‌ها، حوزه‌‌ها و مراکز دینی» و «مبانی و مسائل مشترک ادیان در حوزه تعلیم و تربیت» با حضور سه نفر از کاردینال‌های مسیحی در مشهد برپا شد.