«بسمه تعالی»
در نشست تخصصي مبنا از منظر مقام معظم رهبري مطرح شد؛
از زندگي حضرت فاطمه (س) نقشه جامع هويت زن بيرون ميآيد
نشست تخصصي مبنا با موضوع «مادر و دختر الهي در انديشه حضرت آيت ا... العظمي خامنه اي (مدظله العالي)» با همكاري دفتر حفظ و نشر آثار مقام معظم رهبري نمايندگي مشهد مقدس و مركز تحقيقات تربيت ديني دانشگاه بين المللي امام رضا (ع) در سالن شهيد سليماني واحد خواهران دانشگاه برگزار شد. در اين نشست مجازي دكتر فريبا علاسوند، استاد حوزه و دانشگاه و عضو هيات امناي شوراي پژوهشي مركز تحقيقات زنان و خانواده به عنوان سخنران به بيان مطالب خود پرداخت.
مقام معظم رهبري دكترين اصلي نظام سازي را در بيانات خود مطرح مي كنند و يك نظام فكري مشخصي حول و حوش موضوعات مختلف در فرمايشات ايشان مشهود است كه وقتي كنار هم قرار مي گيرد ارزش اين نظام معنايي روشن مي شود. صحبت در مورد استراتژي زنان و زندگي زنان و عملكرد جمهوري اسلامي در ارتباط با اين نيمه جامعه بالفعل كه نيمه ديگر آن نيز به صورت بالقوه با بقيه جامعه در ارتباط است زياد است و هر جامعه اي كه به پيشرفت مي رسد و يا منحط مي شود به اين قشر ارتباط دارد.
مسئله زنان هميشه مسئله بوده است اما نه به اندازه اين 150 ساله اخير. جريان هاي فمينيستي كه دغدغه آن ها بر روي مسئله زنان است با وجود اينكه تاكنون رهاورد مثبتي نداشتند اما به عنوان يك ضد فيمنيسم معتقدم كاري كردند كه زنان به عنوان سوژه هاي دانش معرفي شوند و سبب شدند تا در مقياس جهاني به رخدادها و هنجارهايي خيلي نرمال مثل كار خانگي كه تا كنون ديده نمي شدند، پرداخته شود و يا ستم عليه زنان كه در قرآن بسيار صحبت شده است اما اين تحولات در گوشه اي از تاريخ اسلامي مانده بود در قرن نوزدهم و بيستم سوژه شود.
اگر جريان فمينيستي جهان را تحريك نمي كرد مسائل بانوان اينقدر برملا نميشد اما تماميت خواهي فمينيستي بر حسب انديشه هاي ليبراليستي يك الگو و برنامه براي تمام زنان جهان ارائه كرد كه اين الگو نمي توانست الگوي مناسبي براي همه زنان جهان باشد.
در حوزه اسلامي نيز مسئله زن از بافت مسلمان مناطق سني نشين آغاز شده است چون اطلاعات نامناسبي از مسائل زنان عرب در برخي مناطق منعكس شده بود. فضاي معنايي متفاوتي حول محور حجاب در مصر وجود داشت كه اين حجاب شامل پوشيه و برقعه، بي سواد بودن زنان و حتما در خانه نشستن بود و مستلزم لعبت بودن زن در خانه بود كه سبب ميشد زنان فهم و بينش سياسي اجتماعي پيدا نكنند و اين مفهوم حجاب در جامعه مصر بود و خروجي زن اسلامي يك زن بدون دغدغه اجتماعي و سياسي بود.
در تاريخ شيعي ايراني هيچ وقت بي سوادي ملازم امر حجاب نبوده است
اما در تاريخ شيعي ايراني ما هيچ وقت حجاب اين معني را نداشته است و هيچ وقت بي سوادي ملازم امر حجاب نبوده است. در انديشه اسلامي در تمام اين تاريخ گروه زنان باسواد گروهي بودند كه پيوند هاي خوني با علماي تراز يك داشتند. اتفاق ممتدي در اهل سنت رخ داد كه با دو سفر به اروپا به اين نتيجه رسيدند كه علت عقب ماندگي ما اين بخش از اسلام است كه در ادامه آن جرياناتي تشكيل مي شود و هنوز آن ها نتوانسته اند به الگويي برسند كه از ظرفيت هاي زنان استفاده كنند.
در بيش از 100 عنوان تفسير بررسي شده است كه ادبيات مفسران ما در ارتباط با زنان چه بوده است و به نتيجه رسيدند كه آيات را بر اساس نگاه خود تفسير كردند. جهان شيعي تقريباً متاثر از اتفاق رويداد خانه فاطمه زهرا (س) به عنوان منشاء موثر سلوك فاطمي و علوي بوده است كه منشاء نسلي از شيعه شد تا براي زنان جايگاهي استثنايي قايل شوند.
مقام معظم رهبري فرمودند: تمام جهان اسلام ممكن است حضرت فاطمه (ص) را سانسور بكند كه كرده است و شما صفوات فوق العاده اي از ايشان در اهل سنت نمي بينيد اما در ارتباط با حضرت سكينه يكي از انديشمندانشان مي گويد: من مانده ام در نقش دختر علي بن حسين (ع) كه چطور توانسته است چنين كنش اجتماعي داشته باشد.
اقتدار زن مسلمان ايراني مربوط به فرهنگ غني ايراني منزوج به اسلام اهل بيتي است.
سكولاريسم در كشورهاي عربي سبب شده است تا زن مسلمان با وجود باور به اسلام، رفتار اسلامي نداشته باشد و ذهنيت هاي آن ها ديني و اسلامي نيست اما چه اتفاقي افتاده است؟ تركيب سوزاني بعد از انقلاب اسلامي به وجود آمد كه بخش زيادي از اقتدار زن مسلمان ايراني مربوط به فرهنگ غني ايراني ممزوج به اسلام اهل بيتي است.
اگر به كشورهاي عربي سفر كرده باشيد متوجه تفاوت وضعيت زن ايراني نسبت به تمام زنان مسلمان مي شويد اين زن در برهه انقلاب اسلامي به رهبري امام خميني (ره) شكل گرفته است و دستاوردهاي مختلف داشته است و اين ظلم است اگر كسي متوجه رشدي كه براي زنان در جمهوري اسلامي افتاده است، نشود.
در بيانات مقام معظم رهبري در موضوع جهاد تبيين بحث مهمي در حوزه علوم سياسي مطرح شده است كه حكمرانان و سربازان حكمرانان نمي توانند به احساس مردم بي اعتنا باشند؛ بنابراين احساس سنجي، كار بسيار مهمي است كه امروزه در جهان در حال انجام است. بعد از انقلاب اسلامي، هزاران قانون به ثمر نشست اما دختر و زن ايراني احساس عدالت نمي كند چون احساسش دست عده اي ديگر است. وقتي فردي مثل مرداك مي گويد براي خارج كردن انقلاب اسلامي از ريل بايد زن ايراني را فاسد كرد و از ميليون هاي زني كه با امنيت در حال زندگي هستند تصويري منعكس نمي شود اما از ميان آن ها زني را كه با ناهنجاري توسط گشت ارشاد گرفته شده به تصوير مي كشند، گوياي اين واقعيت است.
اثر بخشي حضرت زهرا (س) مربوط به خلوص ايشان است
در فرمايشات مقام معظم رهبري آمده است: بحث زنان از ابعاد مهم توسعه يافتگي در جهان است؛ بله ما متهم مي شويم كه شكاف جنسيتي در كشور داريم چون بحث اشتغال مردان از زنان ما بيشتر است اما همه آن ها بي اثر خواهد بود اگر طبق قواعد خودمان آرامش و آسايش را براي زنان فراهم كنيم.
فرمايشات مقام معظم رهبري در يك جمله خلاصه مي شود «از زندگي حضرت فاطمه (س) نقشه جامع هويت زن بيرون مي آيد». رهبري فرمودند: اثر بخشي حضرت زهرا (س) مربوط به خلوص ايشان است و بسياري از گرفتاري هاي ما مربوط به اين است كه كارهاي مان خالص نيست. اگر در جمهوري اسلامي عده اي لغزيدند براي اين بود كه خالص نبودند.
منزوي بودن زن در فضاي خانه، انديشه امام (ره) و مقام معظم رهبري نيست
ايشان مي فرمايند: نقشه جامع يعني عبادت خوب، همسر خوب، مادر خوب، مجاهد في سبيل ا... و كدبانو خانه بودن است و اين انتخاب زنان با توجه به شرايط خود است اما زن بايد فهم و انديشه سياسي داشته باشد. اينكه زن در فضاي خانه منزوي بشود هيچگاه در انديشه رهبري و امام نبوده و زن به عنوان مادر بديل ندارد و مادر وقتي در نقش همسري خوب ظاهر شود مي تواند منشاء مهرباني و عاطفه باشد.
كلمه كدبانو در ادبيات يعني مديريت قهارانه در خانه كه در سرزمين ما بسيار زياد بوده اند از زنان فاقد سوادي كه در تنظيم دخل و خرج خانواده تا خيلي مسائل ديگر بسيار فهيم و با شعور اجتماعي بالا اين كار را انجام داده اند.
انديشه اسلامي در قله انديشه مونث و مذكر است
انديشه اسلامي در قله انديشه مونث و مذكر است. حضرت زهرا (س) با بدن و روحيه زنانه، مادري، همسري و خانه داري كرده و با مشقات دنيا در امر سياسي فعاليت مي كرده است و در نقش معاصرش اگر مسئولان و افراد اثر گذار مي خواهند نقش استراتژيك براي زن داشته باشند بايد از اين نقشه جامع پيروي كنند.
انديشه حبس زنان براي بچه آوردن، انديشه ديني نيست و اين انديشه سبب مي شود تعداد زيادي از خانم هاي متدين از فضاي اجتماعي فاصله بگيرند و عده اي فمنيست و سكولار پست ها را اشغال كنند و البته نقش زن بايد طوري طراحي شود كه به هيچ وجه نقش اجتماعي، جاي نقش خانگي را نگيرد.
مقام معظم رهبري چند جمله استثنايي راجع به حضرت زينب (س) دارند. ايشان مي فرمايند: از مطالعه حضرت زينب (س) در تاريخ تشيع مي فهيم زن در حاشيه نيست، ضعيفه نيست و با جوهر مومنانه كاري مي كند كارستان. حضرت زينب (س) در كلان مقياس كار كرد؛ امكان ندارد شما در مورد كربلا مطالعه كنيد اما زينب كبري (س) را مطالعه نكنيد.
آقا فرمودند: حضرت زينب (س) اقيانوسي از صبر و قله اي از خردمندي و تدبير است. بر پيمان صدق ايستاد چون صادقانه اقدام كرد و ابعادش تا صبح قيامت نورانيت دارد. زن اسلامي زني است كه راه را درست مي رود، هدف را درست انتخاب مي كند و در راه رسيدن به اين راه درست حاضر به فداكاري است.