«بسمه تعالی»
نشست بررسی ظرفيتهای قرآنی در حوزه بينالملل آستان قدس رضوی با حضور مدیران سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی برگزار شد.
به گزارش خبرنگار علم و فرهنگ آستان قدس رضوی، این نشست روز گذشته با حضور مسئولان حوزه بینالملل دفتر مقام معظم رهبری، عبدالحمید طالبی؛ رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی، حجتالاسلام و المسلمین سید جلال حسینی؛ رئیس سازمان کتابخانهها موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و جمعی از اساتید دانشگاه بینالمللی امام رضا(ع) و علوم اسلامی رضوی به همت معاونت بینالملل سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی برگزار شد.
معاون بینالملل سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی در حاشیه این نشست که در سالن شیخ طوسی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس برگزار شد؛ عنوان کرد: در نشست «بررسی ظرفيتهای قرآنی در حوزه بينالملل آستان قدس رضوی» که همزمان با پنجمین سالگرد ارتحال علامه محمد واعظزاده خراسانی برگزار شد، از کتاب معجم الفاظ قرآن کریم با عنوان «المعجم فی فقه لغه القرآن و سر بلاغه» که از یادگارهای این عالم بزرگوار است، به عنوان مهمترین سرمایههای جهان تشیع برای عرضه در فضای قرآنی جهان اسلام یاد شد.
حجتالاسلام و المسلمین سید محمد ذوالفقاری بیان کرد: این کتاب که تاکنون 46 جلد از آن منتشر شده است موجب میشود پژوهندگان قرآنی پس از اطلاعات لغوی، تفسیری و ادبی که بهدست میآورند، از مراجعه به سایر کتابهای لغت بینیاز شوند و با بهرهوری از تحلیل مؤلفان در کتاب، میتوانند معنایی دقیق از واژه کسب کرده و در راه تدبر قرآنی از آن سود ببرند.
وی ادامه داد: همچنین به این نکته مهم اشاره شد که این اثر ارزشمند، دایرهالمعارفی درباره قرآن، معارف و علوم قرآنی است و مدخلهای کتاب براساس ریشه اصلی کلمات قرآن تنظیم شده است که هر مدخل از جنبههای مختلف علوم قرآنی مورد بررسی قرار گرفته است.
وی افزود: هر مدخل در آغاز از لحاظ لغوی و دانش ریشهشناسی بررسی و سپس آرای دانشمندانصاحب نظر در آن باره مطرح میشود. همین فرایند از منظر علم تفسیر، بلاغت،شأن نزول، تاریخ و... نیز اعمال میشود. در ابتدای هر مدخل مشتقات هر ریشه اصلی و آمارهای گوناگون بسامدیآنها در قرآن نیز مورد توجّه قرار گرفته است.
معاون بینالملل سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی تصریح کرد: در ادامه این نشست، تلاشهای بزرگ آستان قدس رضوی در حوزه آموزش، پژوهش و ترویج آموزهها، مفاهیم و روخوانی قرآن کریم از سنین پیش دبستانی در مهدالرضا(ع) تا اقشار مختلف اجتماع از مهمترین فعالیتهای قرآنی آستان قدس رضوی ذکر شد که میتواند پایه گسترش این فعالیتها در جهان اسلام و در حوزه بینالملل باشد.
همچنین در این نشست دکتر نعمت الله فیروزی عضو هیئت علمی دانشگاه بین المللی امام رضا علیه السلام هم نسبت به هم افزایی بیش از پیش مجموعه ها و نهادهای علمی و فرهنگی آستان در زمینه گسترش فعالیت های قرآنی و در نتیجه کاستن موازی کاری ها تاکید نموده و همچنین خواستار استمرار این نشست های علمی و اجرایی شد.
مدیر گروه الهیات و معارف اسلامی دانشگاه امام رضا عليه السلام همچنین نسبت به افزایش و تقویت نگاه های واقع گرایانه بین المللی در فعالیت ها اشاره داشت و تاکید نمود بسیاری از فعالیت ها به دلیل نداشتن ابزارها و زمینه های بایسته، تنها رویکرد داخلی داشته و غالب اوقات در ساحت فراملی تاثیرگذار نبوده است از جمله تألیفات و آثار علمی و یا مجلات قرآنی و مطالعات دینی که همواره صرفا در زبان فارسی می ماند و انگیزه و یا نگاه راهبردی نسبت به انتشار آن از سوی نهادهای علمی و فرهنگی برای مخاطبان غیر زبان فارسی وجود ندارد لذا در همین زمینه و به صورت هدفمند باید نهضت ترجمه آثار قرآنی و دینی داشته باشیم.