«بسمه تعالی»
«السلام علیک یا علی بن موسی الرضا»
در آستانه نوروز سال 1402، دوره هاي آموزشي فرهنگ ميزباني و ادب حضور ويژه خدمتگزاران زيارت در حوزه فرهنگي حريم حرم مطهر در روزهاي 21 و 22 اسفند برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي دانشگاه بين المللي امام رضا عليه السلام به نقل از آستان نيوز، امسال در ايام پاياني سال 1401 و روزهاي ابتدايي سال جديد، مشهد الرضا(ع) با حضور پر شور زائران و مجاوران مواجه خواهد بود. از همين رو همچون سال هاي گذشته، مقدمات و تمهيدات خدمترساني و ميزباني هر چه شايستهتر از زائران مورد توجه آستان قدس رضوي قرار گرفته است. از جمله اين تمهيدات، آموزش فرهنگ ميزباني به شهرونداني است كه مواجهه مستقيم با زائران دارند.
بررسي ابعاد و عوامل زمينهساز در گسترش فرهنگ پوشش شايسته
در همين راستا، نعمت الله فيروزي، مدرس و كارشناس برگزاري اين دوره ها در گفتگو با خبرنگار آستان نيوز گفت: سومين دوره آموزشي فرهنگ ميزباني و ادب حضور با همكاري سازمان علمي فرهنگي آستان قدس رضوي و به اهتمام دانشگاه بينالمللي امام رضا(ع) و مشاركت شهرداري مشهد (سازمان تاكسيراني) با موضوع ابعاد و عوامل زمينهساز در گسترش فرهنگ پوشش شايسته، بررسي ريشهها در شكلگيري پوشش نامناسب در شهرهاي زيارتي و مهارتهاي ارتباط موثر در جهان شهر بركت و كرامت برگزار شد.
وي گفت: عوامل ايجابي و پشتيبان در گسترش فرهنگ پوشش مناسب، جايگاه حكم حجاب، تلازم حجاب و عفاف، حجاب، نمادينترين وجه اسلام، آسيبها و چالشها، آسيبشناسي فرهنگ پوشش در شهرهاي زيارتي، راهبردهاي تقويت پوشش شايسته در شهرهاي زيارتي و ... از جمله موضوعات مطرح شده در اين دورههاي آموزشي بود.
جايگاه حكم حجاب
وي همچنين گفت: تبيين جايگاه حجاب از موضوعاتي بود كه در اين دورهها به بحث و گفت وگو گذاشته شد. در اين خصوص به سه آيه قرآن با محوريت حجاب اشاره شده است. دستيابي به امنيت فردي يكي از عوامل توجه به حجاب است كه در آيه 59 سوره احزاب آمده: «اي پيغمبر(گرامي) با زنان و دختران خود و زنان مؤمنان بگو كه خويشتن را به چادر فرو پوشند، كه اين كار براي اينكه آنها (به عفّت و حرّيت) شناخته شوند تا از تعرض و جسارت آسيب نبينند». حذف محركهاي جنسي از ديگر عوامل حفظ حجاب مطرح شده است. آيه 31 سوره نور به اين موضوع اشاره دارد و ميفرمايد: «به زنان مومنه بگو ديدگان خود را فرو خوابانند و دامنهاي خويش را حفظ كرده و زيور خويش را آشكار نكنند مگر آنچه پيداست». در آيه 32 سوره احزاب نيز كه به صيانت از حريم اخلاق اشاره دارد، آمده است: «با ناز و عشوه سخن مگوييد كه بيمار دلان به شما طمع ميكنند»
آسيبها و چالشهاي پوشش در شهرهاي زيارتي
فيروزي همچنين يادآور شد: در اين جلسات، به برخي از آسيبها و چالشهاي پوشش در شهرهاي زيارتي همچون، تغيير ذائقهها و ايجاد حسن تنوع طلبي افراطي، عدم توجه به جريان شكاف نسلي، عدم توجه به مسئله غيرت مردان به عنوان شاه كليد كنترل، عدم توجه به تفاوتهاي تكويني زن و مرد، الگوي ناقص و مخرب معماري و شهرسازي در شهرهاي زيارتي، تبديل شهرهاي زيارتي به مناطق تفريحي و گردشگري، تسخير شهرهاي زيارتي توسط مجتمعهاي سود محور، كاهش و تضعيف جايگاه و نقش خانواده و شبكه ارحام نيز اشاره شد.
راهبردهاي تقويت فرهنگ پوشش
دكتر فيروزي در بخش ديگري از گزارش برگزاري اين دوره ها يادآور شد: توسعه فرهنگ حجاب با در نظر گرفتن مقتضيات فرهنگي، منطقهاي و اقليمي، تقويت جايگاه ونقش خانواده و شبكه ارحام، توجه به اقلام و كالاههاي مربوط به حجاب از نظر قيمت و در درتسرس همگان بودن، توجه به حسن تنوع طلبي و مدگرايي و راهبردهاي تبليغي و تبييني و رسانهاي از جمله راهبردهاي مطرح شده در تقويت پوشش شايسته در شهرهاي زيارتي بيان شد.
حجاب؛ نمادينترين وجه اسلام
وي افزود: در بخشي ديگر از اين دورههاي آموزشي به تبيين منظومه حجاب در سه محور حجاب تن، حجاب چشم و حجاب كلام پرداخته شد و معناي لغوي و اصطلاحي حجاب، حجاب و عفاف دو روي سكه و واژه حجاب در قرآن براي مخاطبان تبيين و بررسي شد.
به گفته دكتر فيروزي، روز اول اين دوره در محل فرهنگسراي ترافيك شهرداري مشهد ويژه خادمان شبكه حمل و نقل درون شهري برگزار شد.
در دومين روز نيز كه آقاي دكتر طالبي، رئيس سازمان علمي و فرهنگي آستان قدس رضوي حضور داشتند، فعالان فرهنگي در سالن شيخ طبرسي بنياد پژوهش هاي اسلامي گرد هم آمدند و اساتيدي همچون دكتر احد فرامرز قراملكي، استاد فلسفه دانشگاه تهران و مدير عامل بنياد پژوهش هاي اسلامي آستان قدس رضوي، دكتر محمد رضا قائمي نيك، عضو هيئت علمي دانشگاه علوم اسلامي رضوي و خانم دكتر محبوبه وحدتي پور دكتراي حكمت متعاليه و مدرس دانشگاه امام رضا عليه السلام به ارائه بحث پرداختند.