«بسمه تعالی»
«با صلوات بر محمد و آل محمد»
تجربه اردوی متفاوت علمی، تاریخی و فرهنگی در قطعه ای از تاریخ کهن خراسان بزرگ
اردوی علمی و فرهنگی رادکان با حضور پرشور دانشجویان الهیات و معارف اسلامی دانشگاه بین المللی امام رضا علیه السلام برگزار شد.
حضور اساتید و همکاران علمی و فرهنگی در کنار دانشجویان، طراحی بازدیدهای مختلف علمی و تاریخی، برگزاری مسابقات جذاب و اهدای هدایای متبرک فرهنگی، عرض ارادت به ساحت مقدس امام زاده اسماعیل از ذریه پاک و مطهر امام موسی کاظم علیه السلام، تشکیل گعده ها و گپ و گفتگوهای صمیمی، حضور در فضای آرام و دلنشین طبیعت و رودخانه رادکان از جمله برنامه های این اردوست.
رادکان تلفیقی از آثار تاریخی، فرهنگی و طبیعت چشم نواز
رادکان نام کهن سرزمینی است در ۷۵ کیلومتری مشهد و ۲۳ کیلومتری چناران از سکونتگاههای خراسان قدیم است به گونهای که مورخان، پیشینه این منطقه را بین چهار تا هفت هزار سال پیش از این دانستهاند. برخی رادکان را زادگاه خواجه نظام الملک توسی اندیشمند معروف و وزیر دوره سلجوقیان میدانند.
سرزمین رادکان به لحاظ اقلیم مناسب، برخورداری از اراضی حاصلخیز، چشمهساران، چمنزار و ییلاقات مفرح در گذشته مورد توجه فرمانروایان و پادشاهان زیادی بوده چنان که آثار تاریخی و انواع سفالینههای حاصل از کاوشهای تپههای باستانی موید آن است. رادکان زمانی که هنوز مشهد همان سناباد و نوغان بوده یکی از مهمترین شهرها در کنار توس محسوب می شده است.
مکان فعلی که هنوز برخی برج و باروها و ابنیه آن چون حمام و مسجد پابرجاست توسط رضا قلی میرزا فرزند نادرشاه افشار ساخته شده است. منطقه رادکان تا قبل از سال ۱۳۳۰ از رونق خاصی برخوردار و مرکز بخش محسوب میشد چنانکه در سال ۱۲۹۸ شمسی اولین مدرسه به شیوه امروزی به نام «خواجه نظام الملک» تاسیس شد اما بعد از این تاریخ بنا به دلایلی نظیر احداث جاده جدید مشهد به قوچان و کارخانه قند در چناران، به مرور از آبادانی آن کاسته شد به گونهای که پس از چندی مرکزیت بخش هم به چناران منتقل شد اما در چند سال اخیر ظرفیتهای تاریخی و طبیعی رادکان که چون گنجی پنهان مانده بود آن را در معرض شکوفایی مجدد قرار داده است.
بازدید از آثار و ابنیه تاریخی شهر باستانی رادکان
بازدید از شاهکار بی نظیر جهانی در علم نجوم
بازدید جمعی از اساتید و دانشجویان دانشگاه بینالمللی امام رضا علیهالسلام از شاهکار نجومی و گاه شمار بینظیر جهان در منطقه تاریخی و تمدنی رادکان چناران (اثر بی نظیر خواجه نصیرالدین طوسی) از جمله برنامه های این اردوی علمی است.
آشنایی با مهندس و معمار برج شگفت انگیز رادکان
خواجه نصیرالدین طوسی دانشمند بزرگ ایرانی است که به عنوان یکی از سرشناسترین دانشمندان تاریخ اسلام شناخته میشود. ابن خلدون او را برجستهترین دانشمند ایرانی پس از اسلام خوانده است. برخی معتقدند آثار وی بر نظریه بسیار مهم خورشید-مرکزی کوپرنیک تأثیر بسزایی گذاشته است. خواجه نصیرالدین طوسی در طول اقامت خود در نیشابور، شهرت پیدا کرد. نوشتههای او که بیش از ۱۵۰ اثر را دربرمیگیرد، یکی از بزرگترین مجموعههای یک نویسنده در میان تمام دانشمندان کشورهای اسلامی است.
خواجه نصیر الدین طوسی، فیلسوف و ستاره شناس معروف ایرانی است که تاسیس کتابخانه ۴۰ هزار جلدی، اختراع ادوات رصدی متعدد(مثل ذاتالجیب، ذاتالربعین و...)، طراحی سازههای رصدی مثل ربع، معماری برج نجومی رادکان واقع در چناران خراسان رضوی از آثار ارزشمند اوست. از جمله کتابهای مهم او شرح مجسطی، زیج ایلخانی (Ilkhani Zij) و شرح اشارات است که منبعی از شناخت فلسفه ابوعلی سیناست و هنوز در محفلهای علمی تدریس میشود.
حضور کاروان دانشگاه امام رضا علیه السلام در مسجد جامع تاریخی رادکان
به نقل از نویسنده کتاب مطلع الشمس، رادکان در سال ۱۱۶۲ ه.ق مورد توجه رضا قلی میرزا پسر نادرشاه قرار گرفت و قلعهای خشت و گلی با یازده برج در آن جا ساخته شد که مسجد جامع رادکان نیز در میانه آن بنیان گردیده بود. این اثر که به نقلی، مرتبط با اواخر دوره تیموریان است در تاریخ ۱۰ دی ماه سال ۱۳۸۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
اقامه نماز جماعت ظهر و عصر دانشجویان و استادان دانشگاه در این مسجد مقدس و مکان فرهنگی تاریخی، از جمله برنامههای اردوی علمی فرهنگی رادکان بوده است.
حمام و یخچال طبیعی رادکان
حمام تاریخی دوره نادر شاه افشار و نیز یخچال طبیعی(متعلق به دوره قاجار) از جمله جاذبه های تاریخی این شهر است که در اردوی علمی فرهنگی دانشجویان دانشگاه امام رضا علیه السلام از آنها بازدید به عمل آمد.
این یخچال یا یخدان های طبیعی به دلیل طراحی و معماری خاص آن، قدرت نگهداشت یخ و آب خنک را تا فصل تابستان داشته و تا همین دهه های اخیر هم فعال بوده است.
برگزاری مسابقات جذاب علمی و فرهنگی
برگزاری مسابقات جذاب دانشجویی از قبیل پانتومیم، صندلی داغ، بله و خیر معکوس و... از جمله برنامه های زمان و مکان استقرار دانشجویان دانشگاه بینالمللی امام رضا علیه السلام در عمارت بوم گردی ورجاوند رادکان است که با استقبال خوب دانشجویان همراه بوده است.
شایان ذکر است اردوی علمی و فرهنگی رادکان با حضور تعداد 80 نفر از اساتید و دانشجویان و به اهتمام انجمن علمی الهیات و معارف اسلامی واحد خواهران دانشگاه بینالمللی امام رضا علیه السلام و طراحی علمی و محتوایی مرکز تحقیقات کاربردی تربیت دینی امام رضا علیه السلام پنجشنبه هیجده خرداد ماه برگزار شد.
#امام_زاده_اسماعیل_علیه_السلام
#اردوی_علمی_فرهنگی_رادکان
#تمدن_عظیم_اسلامی
#دانش_و_مهارت_در_پرتو_معنویت
#سه_رنگ_بی_نهایت
#ایران_بزرگ_و_دوست_داشتنی
#موفقیت_توفیق_بندگی_خداست